Wat is brainspotting?
Brainspotting is een effectieve therapievorm voor verwerking van trauma en andere blokkades.
Het hoeven helemaal geen trauma's te zijn. Ook lichtere zaken die zwaar doorwegen op ons leven kunnen worden behandeld. Zo kunnen we iemands spreekangst voor groepen wegnemen vb.
Hierbij wordt gewerkt met het limbisch systeem, dat is het deel die verantwoordelijk is voor het verwerken en opslaan van gevoelens en herinneringen.
Brainspotting heeft daarmee niet alleen een positief effect op onze kwaliteit van leven maar is ook bijzonder effectief gebleken als het gaat om de verbetering van prestaties voor mensen die onder hoge druk moeten presteren: artiesten, sporters, mensen met een hoge functie.
Brainspotting is een methode die zich richt op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades die ons dagelijks functioneren op een negatieve wijze beïnvloeden. Het is een laagdrempelige methode voor verwerking van angstaandoeningen, stressgerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblematiek, verslavingen, ADHD, autistische aandoeningen en alle andere blokkades die ons functioneren en presteren negatief beïnvloeden. Brainspotting laat zich uitstekend combineren en integreren met bestaande therapievormen dan wel andere wijzen van begeleiden van mensen, maar kan ook op zichzelf gebruikt worden.
Brainspotting wordt ingezet als extra tool om de gebieden in je hersenen te bereiken, die niet te bereiken zijn met 'praten' alleen.
De voordelen van Brainspotting:
- Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt, dus ook voor (jonge) kinderen
- Effectief op een breed scala van aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied
- Nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van clienten
- Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen
- Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten
- Minder risico op hertraumatisering
- Blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven
- Kortdurende interventieperiodes.
“Waar wij naar kijken beïnvloedt hoe we ons voelen”
Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in ervaring. Dit trauma wordt vastgehouden in het lichaam en in de geest.
Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd waardoor informatie die in die gebieden in de hersenen en in het lichaam ligt opgeslagen in de vorm van onverwerkte ”informatie-capsules” worden aangesproken en zich gaan oplossen.
Wat is een 'Brainspot'?
Een 'Brainspot' is de stand of positie van de ogen die gerelateerd is aan de energetische, emotionele activering van een traumatische of emotioneel geladen ervaring in het brein, hoogst waarschijnlijk in de amygdala, de hippocampus of de orbitale cortex van het limbisch systeem. Gelokaliseerd door de oogpositie, en gecombineerd met extern geobserveerde en intern ervaren reflexreacties, is de 'brainspot' in feite een fysiologisch subsysteem waarin emotionele ervaring in de vorm van herinnering wordt vastgehouden.
Wat gebeurt tijdens een sessie?
Wanneer een 'Brainspot' gestimuleerd wordt, geeft het diepere brein reflexen af dat een belangrijk gebied wordt aangesproken. Dit gebeurt buiten de bewuste waarneming van de patiënt of cliënt om. De reflexieve reacties die zich voordoen terwijl de cliënt stilstaat bij lichamelijke sensaties die horen bij het trauma, de emotionele kwestie, dan wel het lichamelijk ongemak, is een aanwijzing dat de 'Brainspot' is geactiveerd. Er bestaat een grote hoeveelheid aan reflexen: knipperen met de ogen, wiebelen, trekken met de ogen, vergroting en vernauwing van de pupillen, gezichtsuitdrukkingen, fronsen, sniffen, slikken, gapen, hoesten, hand- en voetbewegingen. Het zijn allemaal indicatoren voor de aanwezigheid van een relevante 'brainspot'. 'Brainspotting' kan zowel met een oog als ook met twee ogen worden toegepast. Bovendien zijn er verschillende technieken om diverse oogposities te lokaliseren en te activeren.
Meestal worden de verschillende technieken eens toegepast zodat de cliënt kan ervaren waar het meeste effect op zit. De behandeling is heel persoonlijk en ieder proces verloopt dan ook anders.
Zo kunnen vergeten herinneringen naar boven komen, kinderherinneringen, herinneringen tijdens een operatie. Maar ook kan de verbeelding op hol slaan, waardoor verwerking gebeurt in de vorm van een film of visualisatie.
Soms zien mensen ook niets, maar voelen ze wel vanalles. Pijn, verdriet, woede, druk op verschillende plaatsen in het lichaam. We vertrouwen er steeds op dat je systeem op z'n eigen manier de verwerking doet. Niets moet en alles is mogelijk.
We zetten de sessie verder tot het lichaam een fase van rust kan ervaren en we sluiten af met een positieve noot.